Friday, 26 October 2012

sentiasa ingat & jadikanlah ia prinsip hidup kita semua:

6 pesan Imam Al-Ghazali

1. Apabila berjumpa kanak kanak, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana kanak kanak belum dibebani dosa.

2. Apabila berhadapan dengan orang tua pula, anggaplah mereka lebih mulia kerana mereka telah beribadah lebih lama daripada kita.

3. Apabila berjumpa orang alim, anggaplah mereka lebih mulia kera banyaknya ilmu di dadanya.

4. Apabila melihat orang jahil anggaplah mereka lebih mulia kerana mereka berbuat dosa kerana kejahilan sedangkan kita berbuat dosa dalam keadaan mengetahuinya.

5. Apabila berjumpa orang jahat, janganlah anggap kita mulia. tetapi katakan, mungkin orang jahat itu akan bertaubat pada masa tuanya, sedangkan kita belum tahu bagaimana akhirnya kehidupan kita.

6. Apabila bertemu orang kafir katakan, belum tentu dia kafir selamanya.

marilah kita bersama-sama menanamkan sifat tawaduk dalam diri kita kerana ia tidak sedikit pun mengurangkan atau menghina harga diri kita.

Allah memuji hamba-Nya yang bertawaduk dan mengangkat darjat mereka :)



PERKONGSIAN DI BULAN QURBAN NIH!!!









*HOTD's Dua Tip* When a person is listening to another person making dua, it is recommended that he says "Amin" which means "O Allah, respond (or accept) this dua".

rindu pada kamu!!

amin,, ini lebih baik dari semalam!! syukurlah!!


as salam muaalai kummm,,
cik / encik warga 1 malaysia 1 blogger 1 rumah,,
selamat hari raya korban!!
 korban lembu, korban dosa, korban duit, korban masa, and so on,,

semalam busday KECHIK (x sambut pon)
semalam KECHIK demam panas ( da baik cikit ary ni )
semalam BELI KEK ( KECHIK tenf\gok jew )
semalam IMAN balik ( x sempat KECHIK kiss pown bb KECHIK tidur )
semalam ayah BELI JAGUNG ( KECHIK mkn tp cikit )

hari ini still x sambut gak BUSDAY KECHIK,
hari ini, KECHIK dah tersenyum,
hari ini, KECHIK  gi SOLAT RAYA,
hari ini, KECHIK da bole minum SUSU
hari ini, KECHIK masih LETIH,


KECHIK,
CEPAT SEMBUH!!!


Sunday, 21 October 2012

ilmiah

se la mat pe tang keng ka wan,,
sempena hampirnya menjelang HARI RAYA QURBAN,
sayA ANak aBaH 
ingin berkongsi sesuatu pada petang ini.

topic kter pada hari ini adalah dalam sudut ILMIAH
untuk renungan bersama,,


‎1. Orang yang pertama menulis Bismillah :
Nabi Sulaiman AS.

2..Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3..Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS.

4.Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari
qiamat :
Nabi Ibrahim AS.

5…Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada
hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6….Orang yang pertama mengerjakan saie antara
Safa dan Marwah :
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari
qiamat :
Nabi Muhammad SAW

8. ..Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:
Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan
khalifah dalam Islam:
Al-Hasan bin Ali RA

11. ..Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:
Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari
kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah RA

13. ..Orang yang pertama syahid dalam Islam dari
kalangan wanita:
Sumayyah binti Khabbat RA

14… Orang yang pertama menulis hadis di dalam
kitab / lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam
perjuangan fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas RA

16. …Orang yang pertama menjadi muazzin dan
melaungkan azan:
Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan
Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib RA

18…. Orang yang pertama membuat minbar masjid
Nabi SAW:
Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang
dalam perjuangan fisabilillah : Az-Zubair bin Al-
Awwam RA

20…. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:
Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi
SAW :
Khadijah binti Khuwailid RA

22… Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafie RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam
Islam:
Ali bin Abi Tholib RA

24. ….Orang yang pertama menjadi raja dalam
Islam :
Muawayah bin Abi Sufyan RA

25… Orang yang pertama membuat perpustakaan
awam :
Harun Ar-Rasyid RH

26.Orang yang pertama mengadakan baitul mal :
Umar Al-Khattab RA

27… Orang yang pertama menghafal Al-Quran
selepas Rasulullah SAW:
Ali bn Abi Tholib RA

28.Orang yang pertama membina menara di
Masjidil Haram Mekah :
Khalifah Abu Ja’far Al-Mansur RH

29…Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus’ab bin Umair RA

30. … Orang yang pertama masuk Syurga :
Nabi Muhamamad SAW

Wahai, sahabat maya..baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah… semoga kita mendapat keberkatan dariNYA
bersama2.. insyallah..


saya pun hanya c0py & paste ini,


hehhehee






P.CP. C

sebelum 2 jom lyan lagu ni dluww,,
hheheheee,,
* semalam nk post, tp dia lmbat sgt lak LOADINGnya..


video


HAZAMA : aku mahu dia
ME : aku mahu HAZAMA 
(gurau jew mmpus aq kne balun ngan peminat HAZAMA kang nih!)

lagu ni cadangan kechik 

KECHIK : kak ko ada dego x lagu HAZAMA terbaru 
AKU : ?? X!! asal??
KECHIK : BEST la lagu, cuba ko download.
AKU : urm.

so lyan jew la lagu ni, aq oun ase okay jew kowt,,
* sokong otg melayu kan *
hehehhee,,,


okay mari kita tutup cerita tentang AKU & HAZAMA (hehehe)

assalamualaikum, selamat berhujung minggu, selamat hujan & selamat petang kepada kowrang semua yang masih hidup dan yang telah mati ( tiada kena mengena ).. story aq toqq ary ni ADALAH P.C

apa yg maksud p.c itu sendiri :
  •  personal computer a.k.a komputer  ( ada org gne ag ?? )
  • pelayaran cinta ( novel melayu yg aq bcer masa form 5) 
  • perubahan cinta ( ingat iklan cuaca tadi )
  • perasaan cinta ( setiap org, ada kowt )
  • permulaan cerita ( kehidupan kita )
itu kowrang pilih la sendiri yg mana kowrang aser terbaik untuk menetukan apa 2 yang di maksudkan dengan P.C


bersambung : bila aq ada masa nk post
hehhehee..




Saturday, 20 October 2012

BOLA



salam sayang warga blogger sekalian, 
assalammualikum n good evening ar,


buat pencinta-pencinta malam yang dihunjani jeritan GOAL 
perlawaan bola sepak PIALA MALAYSIA antara kelate VS atm,,
hehhee,, walaupun aq pencinta NEYMAR, aq tetap sokong my country, okay!!! 
tujuan post ini : aq x nk di katakan ketinggalan zaman bb x post sai BOLA ni hah!!
hahhaa *,* macam2 kan
aq sokong kedua-duanya kerana SAYA 1 MALAYSIA 


zzzzrrrreeeett!!!
terganggu idea aq sebentar bersama my ABAH 

ABAH : ring,, ring,, bell ring sound 
ME : i'm caming [ dgn penuh keadapan pun aq menyambut kepulangan beliau bersama2 my mum n sis una ] welcome back u all, how UMAIRAH? [ BERBASI-BASI ]
ABAH :  she's okay! nothing special, sori i needs a rest!!
ME : ??? <  tersentap seketika > okay, enjoy your night.
ABAH & MAK : sure, god nite u all.
KECHIK, OYEN, SIS UNA & I : GOD NITE TOO.
ABAH : jgn lpew tgok kan bola tok aq!!
OYEN : sure!!

aq pun kembali la masuk ke dalam bilik menyambung post yang tertunggak nih!!!

abiz jew separuh masa pertama, 0yenn trus serbu bilik aq, just nk kap kelate goal 1-0, shahrul yg goalkan ( yela SHAHRUL 2 kan aadik dia,, hahaha )  hati ku pong turut berbicara ( ceh!!  " egt aq heran la setakat 1-0 jew koet " ) aq hanya memandang beliau sambil tersenyum manis sahaja ( manis mcm choki-choki ) hehheeee,,, dia siap wat ulang tayang 2 macam mana bola 2 bole goal, ntah pe2 ntah,, hahhahaha,, 
separuh masa kedua pun sudah bermula, tiba masa untuk ATM bangkit menyamakan kedudukan. mereka telah seri dengan 2-2. apa-apa pun, mereka haruslah terus berusaha hingga ke minit-minit akhir..
NAK TAHU LEBIH LANJUT KORANG TGOK LA TB SENDIRI, 
aq udah nk tdow ni,,
godnite BOLA,
hehhehehehhehehehe

apa-apa pun aq peminta bola sepak kebangsaan,,


GOD LUCK U ALL!!!

GOMO- GOMO
KELANTAN vs ANGKATAN TENTERA MALAYSIA (atm) 



KAMI 1 MALAYSIA,,
KEJAYAAN BERSAMA


SKRIP : ANAK ABAK!!!
WARTAWAN : OYEN!!
PENYIBUK : KECHIK





























video

T0 : NEYMAR'S fan

walaupun at MALAYSIA heboh nk tgOk kelate VS atm,,
aq tetap layan video NEYMAR,,
hehhehee,,
xda semangat petriotik btol, kan?? 
mlaz nk lyn tweeter n facebuuk bb ramai nau citer asal bola nih,,
BORING,,



I LOVE U  ^*^

NEYMA DA SILVA  


at home,
tinggal bertiga sahaja ngan adik2,, boring.
xda aktiviti yg bole dibuat,,
mummy, daddy n sis una,
gi Uma anGah tgok baby UmaiRah,,

dear umairah,
i really miss u darling,'
when we can meet again,
hehhee,
berjiwang skejap ngan anak buah,,

DeaR kechik n jain,
 ngan layan tb,
citer pew ntah aq pun x pastii,,

deaR aCe a.k.a mIsteR RabBiT
 ngah tidur lak.
spew yg nk temankan aq nih,,
walaupun udah nk mlm aq ase mngantook la, babe,
< mcm la ace bole baca post aq ni, Hehehe>

dear CHIPMUNKZZ,,
lpew la aq ltak dia at ner,,
dasyat punya owner kan,,






keboringan sem break melanda,, hehhehe,, jom layan anime ni sama2,,

AniMe TimE !!!





Phantom: Requiem for the Phantom 


Ayat Power - Pepatah Mengarut


1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah

2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan

3. Tiada rotan, pelempang berguna juga

4. Biar lambat asalkan tak cepat

5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi

6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula

7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar

8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock

9. Secupak takkan jadi 18 cupak

10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit,

manusia mati meninggal dunia

11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.

12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap

13. Alang-alang mandi biar guna sabun

14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras

15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun

16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang... bisu

17. Hidup segan, mati di tanam

18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa

19. Lembu punya susu cap teko dapat nama

20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis

21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail

di laut (beli la pukat tunda lagi baik)

22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa

23. Membujur lalu melintang pukang

24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik

hari tak hujan

25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut

26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili

27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh belah








kredit : facebook org lain,, hehhehehe

Friday, 19 October 2012

ayatku

About Me

My photo
YOOO... WHAT'UP? AKU ANAK ABAH, HANG???